قیمت کنجد افغانستان محصول منطقه میمنه، مزار شریف و هرات به روز اعلام می گردد. شرکت بکردانه آذربایجان وارده کننده مستقیم انواع کنجد افغانی و پاکستانی است. کلیه این محصولات با تاییدیه بهداشتی و برگ سلامت وارد کشور شده و پخش می گردد. پس از ورود به ایران براساس نیاز مشتریان مختلف فرآوری شده و آماده تحویل می شود.
قیمت کنجد افغانستان به دلیل کیفیت مرغوب و درصد روغن بالا، بیشتر از انواع کنجد پاکستانی و سودانی و هندی است. کنجد خام افغانی برخلاف کنجد پاکستانی ناخالصی بیشتری دارد. از این رو پس از واردات باید حتما بوجار شده و کلیه ناخالصی ها جدا گردد. شرکت بکردانه دو بار کنجد افغانی را با دستگاه های لیزری بوجار می نماید و یا شستشو داده و با توجه به نوع مصرف مشتری در کیسه های 25 کیلو و 40 کیلویی بسته بندی می کند. برخی مشتریان نیز به کنجد بدون پوست افغانستان جهت تولید ارده نیاز دارند، که کنجد پوست گیری شده و آماده تحویل می شود.
تعدادی از همکاران عزیز که اخیرا اقدام به راه اندازی تولید روغن کنجد کرده اند معمولا این سوالات را دارند که، در این نوشتار به این سوالات پاسخ داده شده است.
آیا قیمت کنجد افغانستان برای تولید روغن و ارده مناسب است؟
با توجه به این که کنجد افغانی طعم شیرینی دارد و درصد روغن آن از 52 درصد الی 56 درصد می باشد، به نظر می رسد بهتر از تمام نمونه های دیگر به منظور تولید روغن و ارده باشد. کنجد مخصوص تولید ارده باید پرچرب و شیرین باشد و کنجد افغانی این ویژگی را دارد.
کنجد افغانستان با دستگاههای به روز پوست گیری می شود و بدون سوختگی و سیاهی تحویل مشتری می گردد. از این رو ارده آن خوش رنگ و خوش طعم است. قیمت کنجد افغانی در بازار تهران به صورت روزانه مشخص شده و عمده فروش هایی هستند که قیمت آن را در بازار تنظیم می کنند. اما با توجه به مزیت هایی که در تولید دارد قیمت کنجد افغانستان نسبت به بقیه کنجدها مناسب تر است.
کدام یک از کنجد ها برای تولید روغن به صرفه نیست؟
هر کنجدی که شما آن را خریداری می نمایید اگر ویژگی های زیر را داشته باشد برای تولید روغن مناسب نیست:
- دارای گردو و غبار، خاک، پوشال و … باشد. کنجد نباید افت بیشتر از 3.5 الی 4 درصد داشته باشد و گرنه هر چقدر هم ارزانتر بخرید، گران است.
- نباید وقتی می خورید تلخی آن در گلو واضح باشد. یا درصد تلخی آن در کنجد بدون پوست اش نیز بماند. معمولا کنجد با پوست تلخی بسیار کمی دارد ولی در حدی نیست که گلو را بسوزاند. همچنین وقتی کنجد پوست گیری شد این تلخی باید از بین رفته باشد.
- دانه های آن نباید پوک و ریز باشد. کنجدی که دانه های ریزی دارد کم مغز بوده و پوکی بالایی دارد. در نتیجه درصد روغن آن پایین خواهد بود.
- نباید بوی کهنگی یا نم بدهد.
- درصد رطوبت آن باید زیر 7 درصد باشد. مناسب ترین رطوبت برای کنجد 3 الی 4 درصد است.
- اصلا و به هیچ وجه نباید کپک زده گی داشته باشد. کپک یا همان سم معروف آفلاتوکسین بسیار خطرناک است. کنجدی که کپک زده باشد حتی به عنوان خوراک دام نیز نمی تواند مصرف شود.
*** نکته:
بعضی همکاران اصرار دارند کنجدی بخرند که فضله موش نداشته باشد. ببینید همکار عزیز کنجد محصولی است که مثل گندم بسیار مورد علاقه موش است و در هر محلی که انبار شود اگر درست نگهداری نشود حتما در آنجا پیدایش می شود. حتی در مرازع کنجد نیز موشها حضور دارند. معمولا در ابتدای فصل این مشکل کمتر است و هر چه به پایان سال کنجد نزدیک تر می شویم، این مشکل بیشتر می شود. اما اگر انبارها استاندارد، هوای آن خنک و سرد باشد، این مساله تقریبا حل شده است.
در ضمن با شستن مساله فضله موش در کنجد حل نشده بلکه بدتر هم میشود. بلکه باید در مرحله بوجار به جداسازی آن بیشتر دقت شود.
از کدام کنجد بهترین و بیشترین روغن استخراج می شود؟
امروزه به دلیل اصلاح بذرها، تقریبا بیشتر نمونه های کنجد بالای 47 درصد روغن را دارد. مثلا کنجد افغانی بیشترین درصد روغن را دارد و از 52 الی 56 درصد با توجه به نوع روش روغن گیری متفاوت است. کنجد پاکستانی و سودانی 50 الی 52 درصد، هندی 45 الی 47 درصد روغن دارند.
سه نکته تاثیر گذار بر درصد روغن استخراج شده به شرح زیر است:
- اپراتوری دستگاه روغن گیری هر چه بهتر باشد درصد روغن کمی بالاتر خواهد بود و این مساله بیشتر به تجربه و آشنایی با نحوه کارکرد دستگاه به دست می آید. همکارانی که تازه کار باشند معمولا نتایج کمتری می گیرند.
- نوع دستگاه و فشاری که به دانه در هنگام روغن گیری می آید در روش کلدپرس موثر است.
- استفاده از هیتر. معمولا دستگاه هایی که هیتر دارند و دانه در هنگام روغن گیری، گرما داده می شود، تقریبا درصد روغن بیشتری از آن استخراج می گردد.(البته اگر قصد تولید روغن فرابکر کنجد دارید نباید گرمای بالای 40 درجه به دانه داده شود.)
کدام کنجد شیرین و پرچرب بوده و برای ارده گیری مناسب است؟
بهترین کنجد برای ارده گیری کنجد بدون پوست افغانی است. ارده خوب باید طعم و بوی خوبی داشته و شیرین باشد. این ویژه گی ها را کنجد افغانی کامل دارد. کنجد سودانی و کنجد پاکستانی نیز در رتبه بعدی قرار دارند. فقط به دلیل بالا بودن قیمت کنجد پوست کنده افغانی این مزیت کمی کاهش می یابد و سود تولید کننده پایین آید و گرنه مرغوبیت کنجد سفید شده افغانی برای ارده عالی است. هر چند به دلیل درصد روغن بالا شما در تولید روغن ارده این تفاوت قیمت را می توانید جبران کنید.
*** نکته:
البته کنجد همه مناطق افغانستان دارای کیفیت ایده آل برای ارده نمی باشدو بلکه کنجد مناطق شمالی افغانستان بخصوص میمنه و مزار شریف به دلیل شیرینی کنجد بسیار مرغوب است. قیمت کنجد افغانستان به ویژه منطقه شمال آن، به دلیل همین کیفیت بالایی که دارد و برای مصارف متنوع کاربرد دارد بالاتر است.
مجموعه بکردانه کنجد به حال خود (بوجاری نشده افغانی)، کنجد یکبار بوجار، کنجد دو بار بوجار، کنجد شسته، کنجد بدون پوست میمنه و مزارشریف (کنجد مخصوص ارده) به صورت منظم در تمام فصول سال از کشور افغانستان بدون واسطه واردات کرده، تولید می نماید و به قیمت روز به فروش می رساند. فروش عمده با تناژهای بالا برای کارخانه ها و جهت صادرات انجام می شود و فروش خرد برای کارگاههای کوچک تولید روغن و مغازه هایی که تولید پرس سرد دارند نیز با قمیمت عمده امکان خرید دارد.